Utrecht
06 39 35 1662
contact@meriamverhoef.nl

Voorkomen is beter dan genezen, voel de signalen van je lijf

Er zijn veel spreekwoorden die verwijzen naar lichamelijke klachten die hun oorsprong in ons hoofd hebben. Een last op je schouders dragen, zwaar op de maag liggen, iets op je lever hebben etc.

Dat lichaam en hoofd samenwerken, blijkt wel uit hoe onze spreekwoorden zijn geformuleerd. Als je last van je maag hebt, zal er wellicht iets zwaar op je maag liggen. Als je schouders vastzitten ervaar je misschien een hoge druk op je werk. Zelfs verschijnselen die in eerste instantie vervelend maar onschuldig zijn, kunnen verergeren als je er niets aan doet. Die verschijnselen kunnen van alles zijn. Een adem die hoog zit, een stijve nek, onrustig slapen, een gejaagd gevoel. Allemaal signalen die ons lijf ons geeft.uit je hoofd, in je lijf, workshop, Meriam Verhoef,, coach Utrecht, luister naar je lijf

Als je vaak wakker ligt kun je een slaappil nemen, maar het zou beter zijn om de oorzaak op te sporen. Vaak hebben we het te druk, of maken we ons te druk, om tijd te nemen om eens naar ons lijf te luisteren en naar wat het je wil zeggen. Het voordeel van met regelmaat luisteren naar je lijf, is dat je het beter leert kennen. Dan pik je de signalen van overbelasting makkelijker op en kan je daar op acteren.

Ademhalen als manier om je lijf te leren kennen.

De makkelijkste manier om naar je lijf te luisteren, is een adempauze van een paar minuten te nemen. Dat kan je doen door je handen op je buik te leggen en een paar minuten naar je handen toe te ademen. Alleen maar te ademen en je gewaar te worden van wat er in je lijf aan de hand is. Als je dit prettig vindt en je wilt dit ook wel eens doen met een stem die je begeleidt kijk dan hier voor een moment voor jezelf.

Je kan natuurlijk ook als je in de rij voor de kassa staat even een momentje voor jezelf nemen. In plaats van je te ergeren aan de lange rij, of aan de mensen die voor je in de rij treuzelen, kan je even je aandacht naar binnen richten en met aandacht voor je ademhaling je lijf scannen. Of als je in de file staat. Je kan heel gestrest worden omdat je te laat komt voor een afspraak en je opvreten, of even een berichtje sturen dat je later bent en rustig achterover zitten en je concentreren op je ademhaling. Voel je het verschil?

Verbinding. 

Als je maar door- en doorleeft en je lijf ontkent, ontken je nog veel meer. Er is zoveel om ons heen: mensen, natuur, wondertjes, grappige voorvallen, kleine momentjes van geluk. Als je niet naar je lijf luistert, ontken je ook jezelf. Je komt in een fase waarin je je gevoel uit hebt staan en maar doorgaat. Het betekent dat je niet daadwerkelijk contact maakt. Niet met jezelf en ook niet met anderen. Als je niet naar je eigen lijf luistert, sluit je een deel van jezelf af. Het deel dat voelt. Het deel dat in staat is om te verbinden. En dat maakt ons leven juist zo waardevol. Die momentjes van geluk, waarop alles voor heel even klopt. Waar hart, hoofd en ziel voor een kort ogenblik samensmelten. Wat jammer als je dat moet missen.

Verdieping van contact.Uit je hoofd, in je lijf, verbinding, stress, Meriam Verhoef, coach, workshop

Je herkent het vast wel dat je met iemand aan het praten bent en dan halverwege het gesprek afdwaalt naar iets wat je morgen moet doen of naar iets dat je gisteren hebt gedaan. Herkenbaar maar jammer, want het verschraalt je contact. De ander merkt het precies als jij er niet bij bent en je raakt uit verbinding. En die verbinding zorgt ervoor dat een vriendschap echt een vriendschap wordt en niet zomaar een (v)luchtig contact. Dat je het samen kan hebben over iets dat jou raakt, jou inspireert, waar je elkaar kunt vinden in passie en bevlogenheid. Ervaar de komende tijd maar eens met vrienden, als je in gesprek bent, hoe vaak je daadwerkelijk in verbinding bent.

Leven in het nu, één van de stappen naar leven vanuit je gevoel.

Hoe vaak ben jij daadwerkelijk met je aandacht bij waar je nu mee bezig bent? Als je knorrig reageert op een ander, komt dat vaak doordat je op dat moment iets anders aan het doenuit je hoof, in je lijf, leven in het nu, Meriam Verhoef, coach, workshop, Utrecht bent. Je kunt dan niet echt met de ander bezig zijn. Je bent een mailtje aan het beantwoorden op je telefoon en stuurt je kind even weg want ‘mama is iets belangrijks aan het doen’, of je luistert met een half oor naar je partner want je bent tegelijkertijd iets aan het zoeken op internet. Hoe fijn zou het zijn als je kan zeggen: “ik maak even dit mailtje af, ik kom zo bij je”. Of: “ik merk dat ik niet naar je luister want ik ben iets aan het zoeken. Geef me 5 minuten, dan ben ik een en al aandacht voor je.” Dit vergt aandacht voor wat je aan het doen bent. Bewustwording is de eerste stap. Nu, van dit moment en van de verstoring die je ervaart. Probeer het te ervaren en te benoemen. Oefening baart kunst!

 

Van 1 t/m 4 februari 2018 geef ik op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht iedere dag een korte workshop Uit je hoofd, in je lijf.

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *