Utrecht
06 39 35 1662
contact@meriamverhoef.nl

Stress, waar is het goed voor?

Meriam Verhoef, coach, trainer, mindfulness, mindful Run, projectmanager, stressreductieEen beetje stress op z’n tijd maakt je daadkrachtig. Is de klus af, dan voel je je tevreden. Op een positieve manier kan stress je productief maken. Als je deze momenten van presteren niet kende, zou je je wellicht vervelen en je neerslachtig voelen.

Maar als je altijd stress ervaart en niet meer kan ontspannen dan gaat stress tegen je werken en kan je er mentaal en fysiek onder gaan lijden. Daar is geen mens bij gebaad. Toch is het tegenwoordig heel normaal om te zeggen als iemand vraagt hoe het met je gaat: ‘Goed, druk’. Hoeveel logischer zou het zijn als je kan zeggen: ‘Goed, lekker rustig’ of ‘Goed, helemaal in balans’.

Om de stress de baas te blijven hieronder 8 tips.

1.Stel prioriteiten en schrap

Heb je een hele lange TO DO lijst op werk op privé gebied, maar schuif je de daarvoor benodigde actie steeds voor je uit? Alleen dat geeft al een gevoel van stress. Stel prioriteiten en schrap. Het Eisenhowermodel kan je daar bij helpen.

2.Doe één ding tegelijk

Multitasken? Stop er mee! Het werkt niet. Je denkt dat je sneller bent, maar je maakt meer fouten, je bent juist langzamer, slordiger en je wordt er gestrest van. En het allerbelangrijkste… je ervaart minder plezier.

3.Neem je leven in eigen hand

Een rotbaan waar je gestrest door raakt, kun je inwisselen voor werk dat of een omgeving die beter bij je past. Kijk eens om je heen, leef je het leven dat je wilt of laat je je leiden door wat er van je verwacht wordt. Als dat laatste het geval is levert dat vaak stress op.

4.Sta 5 minuten eerder op, vertrek op tijd, begin op tijd

Als je ’s morgens al loopt te haasten is het begin van je dag al vol stress. Dat begin gevoel kwijt raken valt niet mee. Een van de simpelste manieren om onnodige stress te vermijden: op tijd beginnen en vertrekken. Zo heb je meer tijd om rustiger aan te doen.

5.Benut de kracht van positief denken

Jij bent wat je denkt. Als jij dus de hele tijd tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, dat het toch niet lukt, dat je te oud, of te dom bent, dan is dat ook zo. Tenminste in jouw hoofd. Maar natuurlijk is dat niet zo. Denk eens dat je het wel kunt, dat jij de beste bent op dat terrein, dat je veel ervaring hebt, en voel eens wat dat met je doet. Piekeren helpt niet, actie ondernemen wel. Dus zeg tegen jezelf dat je het kan en ga stappen ondernemen. Niets is zo stresserend als verlammende gedachten.

6.Zoek het gezelschap van mensen die je energie geven

Deel je zorgen en je zult merken dat je er niet alleen voor staat. Mensen waar je een goede relatie mee hebt, maken je gelukkig en geven je meer energie. Zoek ze op, praat over zaken die je belangrijk vindt en geniet van hun gezelschap.

7.Goed is het nieuwe perfect

Hoe goed wil jij het doen? Wil je altijd een 10 halen? Ga eens voor een 8! En ga eens bij jezelf na waarom je voor die 10 gaat? Is het nodig voor je werk (als chirurg is perfectie best belangrijk) of is het iets in jou dat er voor zorgt dat je een 10 wilt halen terwijl dat helemaal niet nodig is? En wat is dat dan? Angst om te falen? Aardig gevonden willen worden? Beter willen zijn dan een ander? En waarom dan? Ga eens op onderzoek uit. Altijd overal  een 10 willen halen put uit en zorgt voor stress.

8.Las mini-breaks in

Een paar minuten kloktijd kan een uur energietijd opleveren. Geef jezelf de tijd om op te laden en te checken hoe het met je gaat, door middel van een korte ademhalingsoefening. Dat kan thuis met een geleide meditatie maar ook in de rij bij de Albert Hein, achter je computer of voor het stoplicht. Een paar keer diep in en uit ademen en je voelt de rust door je lijf stromen.

Zijn er bij jou andere oorzaken waardoor je stress ervaart? Voel je vrij om contact met me op te nemen om er samen naar te kijken.

Of schrijf je in voor de Workshop Uit je hoofd in je lijf.

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *