Er valt mij al een paar jaar iets op. Eigenlijk sinds ik veel met de fiets naar m’n werk ga en Mindful Run cursussen geef. Ik noem het de paradox van de regenbeleving. Ik ben veel buiten en het valt mij op dat het eigenlijk bijna nooit regent. En dat terwijl Nederland toch bekend staat als een land waar het veel regent.

Ook afgelopen week ben ik in mijn beleving nauwelijks nat geregend. Ondanks dat ik een Mindful Run en een Mindful Walk les heb gegeven, 4 keer naar m’n werk ben gefietst, heb hard gelopen en ettelijke keren kleine ritjes op de fiets heb gemaakt.

En dat terwijl ik van collega’s die met de auto komen, mensen die voor een klein stukje al snel de auto pakken of minder buiten komen, hoor dat het afgelopen week alleen maar geregend heeft.

Hoe kan dat? Zou het net zo zijn als op vakantie? Dan ben je ook al snel buiten te vinden, ook al is het een regenachtige dag. Regent het dan niet zo vaak als we denken of heeft het iets te maken met de beleving van regen?

Ik denk het laatste. Als je naar buiten wilt gaan ben je alert op de droge perioden in plaats van op de regen. Je focus en aandacht ligt op de droge periode tussen de regen door. En , dus als je naar buiten moet voor een boodschap op de fiets dan ben je alert op wanneer het droog is en pak je snel de fiets. En als het dan toch regent dan kleed je je goed en heb je eigenlijk nauwelijks last van de regen. Terwijl mensen die minder vaak buiten komen en de auto pakken geen of een dunne jas aan hebben en zij rennen dan naar de auto om met hun natte kloffie in de auto te mopperen op de regen.

Zo kan het zijn dat ik thuis kom en iemand zegt “gatver wat een rotweer al de hele dag” en ik een beetje glazig kijk omdat ik net in een waterig zonnetje heb gefietst en heb genoten van de zingende vogeltjes. Of dat ik uit een regenbui thuis kom en al druipend voor de deur sta en iemand met medelijden in z’n ogen naar me zie kijken, terwijl ik me best lekker voel.

Kortom, wat je aandacht geeft dat groeit, en dan is regen eigenlijk ook een prachtige metafoor voor alle andere facetten in het leven.

Wat is het leven toch mooi hè?!

Fijne dag!