Utrecht
06 39 35 1662
contact@meriamverhoef.nl

Mag ik je een complimentje geven?

Mag ik je een complimentje geven?

compliment, Meriam verhoef, Coach, Utrecht, NLP

Mag ik jou een compliment geven?

De kans dat je ‘Ja, graag’ zegt is vrij groot. Maar dan?

Hoe succesvol een compliment te geven en te ontvangen

Het lijkt eenvoudig, maar bijna iedereen vindt het lastig.

We worden graag gewaardeerd voor iets dat we goed hebben gedaan. Of het nou is voor een project op het werk, met onze nieuwe outfit of voor de verjaardagstaart die we voor een vriend hebben gebakken. Het is fijn om een compliment te ontvangen. Toch?

Hoewel de meeste  mensen graag een compliment ontvangen, vinden we het lastig om het te compliment te accepteren. In sommige gevallen wijzen we het compliment helemaal af met: “het was een makkelijk recept”of “het is maar een uitverkoopje”. Je geeft hier veel meer signalen af dan het onvermogen om een ​​compliment te ontvangen.

Wanneer je een compliment niet kan ontvangen, kan dat iets zeggen over het zelfbeeld dat je hebt, of dat je geen vertrouwen hebt in je eigen werk of de mening van de persoon die je het compliment gaf.

Het onvermogen een compliment te ontvangen heeft niet te maken met bescheidenheid zoals je misschien denkt, maar met de onwil om te accepteren dat we iets goed hebben gedaan.

Een compliment wordt vaak gegeven omdat de ander iets ziet in jou en dat goed vindt en weet te waarderen of nog meer wil stimuleren. Die persoon vindt dat jij daar trots op mag zijn en wil je dat graag laten weten. Als je het compliment weglacht of afdoet als iets dat niets voorstelt, doe je jezelf en de complimentgever tekort.

Het beste dat je kunt doen is het compliment dankbaar in ontvangst nemen. En dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Hierbij mijn tips voor het geven en ontvangen van een compliment.

Complimenten geven

Natuurlijk wil je dat je compliment precies zo over komt als je hem bedoelt. Lichaamstaal en de manier waarop je het zegt spelen hierbij een belangrijke rol.

De persoon met een glimlach in de ogen kijken en deze bij naam noemen, zorgen er allemaal voor dat je compliment gemeend over komt. Dus niet in het voorbij gaan een compliment mompelen omdat je jezelf onzeker voelt bij het geven, want dan komt het compliment echt niet aan.

Specifiek zijn  in je compliment kan ook werken om de waarde van je compliment te vergroten en te zorgen dat het compliment goed wordt ontvangen. Het is dan ook duidelijk voor de ontvanger van het compliment wat die precies goed heeft gedaan.  Een collega vertellen “dat de presentatie die je gaf echt nuttig was – en het ondersteunende beeldmaterialen goed gekozen”geeft de ontvanger de boost om te weten dat ze iets goed hebben gedaan, maar ook wat ze kunnen herhalen in toekomstige taken. En je partner complimenteren met de goeie kledingkeus en dat die de goeie punten van het lijf accentueert komt vast beter over dan: ‘Leuk jurkje!

Ontvangen van een compliment

Velen van ons vinden het veel moeilijker om een ​​compliment te ontvangen dan om er een te geven.

De eenvoudigste manier om het compliment te ontvangen is met oprechte dank: “Dankjewel – dat is fijn om te horen”, is een voorbeeld van een eenvoudige, effectieve manier om het compliment  te ontvangen. Val niet in de valkuil van het weerspreken van het compliment: “Het is niet half zo goed als het jouwe!

Maar zeg in plaats daarvan: “Ik heb ook erg genoten van jouw presentatie Sofie. Ik denk dat we allebei unieke ideeën hebben gedeeld”.

Als je je ongemakkelijk voelt over het ontvangen van het compliment omdat je bijvoorbeeld het project met veel  anderen hebt gedaan en hen ook de erkenning wil geven kan je zeggen:  “Bedankt, ik stel je compliment erg op prijs – we hebben allemaal heel hard aan het project gewerkt”.

Het belangrijkste van een compliment ontvangen is het ook echt te voelen en niet alleen te horen. Erken voor jezelf dat het goed is wat je hebt gedaan of dat het je goed staat wat je vandaag draagt en laat de waardering van de ander als prettig gevoel bij je binnen komen.

En als je partner je dan complimenteert over je kledingkeus en dat die je goede punten accentueert is het natuurlijk dodelijk als je zegt: “Hoezo? Welke punten van mij vind jij dan lelijk?

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *