Utrecht
06 39 35 1662
contact@meriamverhoef.nl

Mijn 10 inzichten nu ik 50 ben

Meriam Verhoef, coach, trainer, mindfulness, mindful Run, projectmanagerVorig jaar werd ik 50. Een mooi leeftijd als ik het mag zeggen. Ik ervaar het leven als zoveel intenser en prettiger dan jaren geleden. Dat is niet vanzelf gegaan. Ik heb behoorlijk in mezelf en in opleidingen en trainingen geïnvesteerd waardoor ik veel inzichten heb gekregen.

De laatste 25 jaar (de helft dus) ben ik bezig me te verdiepen in mezelf, de wereld, mijn binnenwereld, wat anderen beweegt, hoe ik op dingen reageer, wat vanzelf gaat en wat moeite kost, wat ik prettig vind en wat niet en waarom, waar mijn passie ligt, hoe ik dat kan delen met anderen.

Wat fijn dat ik de leeftijd heb bereikt dat ik kan reflecteren en vooruit zien. Soms met een narrig stemmetje waarom ik deze inzichten niet eerder heb gekregen, maar dan weer met een liefdevolle blik naar mezelf kijkend dat alles zijn tijd nodig heeft en bij mij duurt dat blijkbaar wat langer ;-).

Graag deel ik 10 van mijn inzichten met jou. Wellicht brengt het jou ook iets moois.

1.Leer jezelf kennen

Luister iedere dag een aantal keer naar je lichaam. Neem een paar minuten de tijd om bij jezelf in te checken om te voelen hoe het met je gaat. Dat kan gewoon op het toilet, voor het stoplicht, in de rij bij de kassa, als je op de bus staat te wachten. Het kost geen tijd, alleen aandacht. Aandacht voor jezelf zodat jij precies leert voelen wanneer je over je eigen grenzen gaat en wanneer je in de flow zit.

2.Iets missen is niet erg

Ik wilde altijd overal bij zijn, bang dat ik iets miste. En heel soms bekruipt me dat gevoel nog wel eens, als ik ergens muziek hoor en ik thuis ben. En soms ga ik daar op af maar vaak ook niet. Dat bang zijn om iets te missen kwam voort uit een leegte die moest worden opgevuld. Die leegte weet ik tegenwoordig heel mooi op te vullen met tevreden zijn met wat er is. Dat klinkt wellicht wat gezapig, maar het geeft veel rust en voldoening. Wat fijn dat ik niet overal achteraan hoef te jagen om te genieten, maar dat ik kan genieten van kleine dingen. Dat brengt me bij het volgende punt:

3.Geniet van kleine dingen

Die moet je dan wel eerst zien. Dat kan door te onthaasten. Met haasten los je namelijk niets op. Je voelt je opgejaagd en gestrest en uiteindelijk win je niet of nauwelijks tijd. Als je onthaast en je open stelt voor wat er is kan het zijn dat je ineens allemaal leuke en mooie dingen opvallen. De zon die haar stralen laat vallen op een stukje glas, een mooie blik die 2 mensen uitwisselen, een mooie filmposter, een bloem tussen de tegels, een nieuw cafeetje. Allemaal dingen die je ontgaan als je over het stuur van je fiets gebogen voortraast of je zit op te winden in je auto.

4.Pluk de dag

Ligt er sneeuw? Schijnt de zon na dagen van regen? Ga er op uit. Laat alles uit je handen vallen, zeg je afspraken af en geniet van wat er is op dat moment. Wellicht in tegenspraak met nummer 2 van dit lijstje, maar dit gaat niet over iets missen. Dit gaat over kansen zien en ze pakken, over leven in het NU.

5.Beweeg

En dat bewegen kan van alles zijn. Onderneem iets nieuws. Stap eens uit je comfortzone. Ga rennen. Eet iets dat je niet kent. Ga een cursus volgen. Ga eens huppelen. Ontmoet nieuwe mensen. Zolang je in beweging blijft en ontdekt houd je het ‘kind in jou’ levend.

6.Wees nieuwsgierig

Nee niet naar wat je buurvrouw doet of uit roddeloogpunt, maar om te groeien. Voortbordurend op het vorige punt… als je nieuwsgierig bent dan blijf je leren, blijf je je ontwikkelen. Kan je steeds dat gevoel van opwinding ervaren als je iets nieuws hebt ontdekt of iets overwonnen hebt.

7.Stel jezelf kwetsbaar op

Je zal merken… er gebeurt niets. Nou ja, eigenlijk gebeurt er heel veel. Als jij je kwetsbaar op durft te stellen, durven anderen dat ook beter. Daar kunnen de mooiste gesprekken en verbindingen uit ontstaan. Jezelf open stellen voor anderen in al je kwetsbaarheid is best spannend maar je krijgt er zoveel voor terug. Doe het  wel in een ‘veilige’ omgeving want kwetsbaar zijn is 1 ding, maar je laten kwetsen is iets heel anders.

8.Het hoeft niet altijd leuk te zijn

Jij hoeft niet altijd leuk te zijn. Heerlijk, wat een bevrijding. Soms zit het gewoon tegen, of voel je je ongelukkig, misschien wel zonder aanwijsbare reden. Laat het er zijn. Voel. Ook hier: wees nieuwsgierig, wat is er aan de hand, waar raakt dit me? Ga op ontdekkingsreis in jezelf. En deel. Deel wat je voelt met de mensen om je heen. Laat zien wat er bij jou leeft.

9.Alle antwoorden zitten in jezelf

Dat betekent niet dat je alles zelf hoeft te bedenken en op te lossen. Soms heb je iemand anders nodig om je uit te dagen en te prikkelen. Maar zoek de antwoorden en oplossingen nooit buiten jezelf. Laat je inspireren door anderen maar toets in jezelf of het voor jou klopt.

10.Neem jezelf niet te serieus

Een hele goede regel en zin die heel erg helpt als je ergens over aan het piekeren bent. Soms zit je heel erg in je eigen problematiek opgesloten en zie je nauwelijks een uitweg. Schud jezelf eens los, lach om  jezelf, probeer het eens van een andere kant te zien. Waar je nu van wakker ligt is waarschijnlijk iets waar je over een paar dagen of weken om kan lachen. Ontspan.

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *